Zumala'

20110130

Biar Jauh, Asal Kukuh

Saban hari kubuka laman sesawang facebook, kawan-kawanku asyik berkata tentang berpisah, berpisah dan berpisah. Seakan berpisah sudah menjadi trend dan hot stuff di facebook. Haha! Memang tidak dinafikan, perpisahan itu mendatangkan kesedihan. 

Namun begitu, perpisahan ini juga membawa kita kepada rahmat-Nya. Rasulullah pernah bersabda; bahawasanya segolongan mereka yang ternaung di bawah naungan Allah di hari kiamat kelak ialah mereka yang bertemu dan berpisah hanya kerana Allah. Dan baginda juga pernah berkata:

Diriwayatkan hadith daripada al-Barra’ bin Azib (r.a) berkata: "Telah bersabda Rasulallah (s.a.w): ‘Tidak ada sesiapa dari umat Islam berjumpa kedua-duanya maka berjabat tangan kedua-duanya kecuali diampunkan bagi kedua mereka oleh Allah (a.w) akan dosa mereka sehinggalah berpisah mereka.''

Moga-moga sepanjang pertemuan kita ini, ada rahmah dan maghfirah. Kepada mereka yang membaca, di sini saya kongsikan dua buah lagu untuk bersama-sama kita hayati:Semoga ukhuwah berkekalan; dan sentiasa ingat kalimat ini: UKHUWAH TERAS KEGEMILANGAN!

No comments:

Post a Comment